Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът Петър Чолаков. Повод за

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът Петър Чолаков. Повод за
Коментари Харесай

Петър Чолаков: Тонът на Радев е безпрецедентен. Демонстрира сила, иска да се качи на вълната от недоволство

Това съобщи в изявление за ФрогНюз политологът Петър Чолаков.

 

Повод за коментара му са острите думи на президента Румен Радев къмгрупата на " Продължаваме Промяната " - " Демократична България ", които през днешния ден отидоха на " Дондуков 2 ", с цел да получат досието с втория мандат за сформиране на държавно управление.

 

Ето и цялото изявление:

Господин Чолаков, по какъв начин оценявате невижданото омерзение, с което президента Румен Радев връчи досието с мандата на “Продължаваме Промяната ”? 

 

Тонът на президента беше поучителен и даже ги посъветва да не извършват мандата. Това е невиждано и прави мощно усещане. 

 

Поведението на Радев беше като неодобрение пред строя на Денков. От самото начало се опита да го респектира като му подсети, че му е бил зависещ. Тонът му беше изострен. 

Бих споделил, че акад. Денков реагира добре, резервира хладнокръвие, което донесе позитиви. Някои виждат уязвимост в реакцията, само че мисля, че измежду безпристрастните наблюдаващи това би могло да направи по-скоро положително усещане. Феновете на Радев изрично ще считат, че дейностите на президента са верни. 

 

Битката не е нито за почитателите на ПП-ДБ, за които е ясно, че държанието на Радев е извънредно недопустимо, скандално, на ръба на Конституцията, нито за почитателите на президента. Битката е за останалите. 

 

За пръв път обаче има сходна изразителност от страна на президента. Той не си е разрешавал да се държи по този метод с представители на ГЕРБ, даже когато връзките им бяха в най-ниската си точка. На какво се дължи тази реакция? 

 

Вероятно на опита на Радев да капитализира върху реакциите от изтеклия запис от форума на Политическа партия. Въпросът е по какъв начин обществото ги прави оценка. Тук е ключът за палатката - в случай че множеството хора считат, че на записа се е чуло нещо възмутително и скандално, реакцията на президента ще е оправдана. Това, което изтече е много притеснително, и няма по какъв начин да не възмути много хора. Не мисля обаче, че връчването на мандата беше мястото, на което Радев трябваше да държи подобен звук. 

 

Но това сигурно би се видяло от всички и може би това е търсеният резултат. 

 

Безспорно. Това е проява на мощ и възползване от това, че може би в обществото по-скоро се прави оценка отрицателно чутото от записите. Президентът желае да се качи на тази вълна, която се надига в обществото. 

Как се вписва това държание на президента тезите за президентската република и изказванията, че едноличната власт се е усладила на Радев? 

 

Тези, които упрекват президента в това, ще го употребяват. Радев тук се подхлъзна и би трябвало да внимава в този вид изявления. Радев се пробва да наставлява една политическа групировка, която употребява конституционното си право. Президентът може да бъде упрекнат в прекалено славолюбие. Но не мисля, че има нарушение на Конституцията. При всяко състояние обаче се излиза от положителния звук, което беше ненужно. 

 

На ръба на конституционните пълномощия ли е това, което направи президента? 

Движи се по ръба. Посъветва ПП-ДБ да върнат мандата несбъднат. Каза, че не е оправдано да им дава мандата. Каза им, че не стават. Това е много лична оценка, която може би трябваше да спести или да направи завоалирано.

 

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР